dissabte, 11 de gener del 2014

Fotos "d'antes"

Ara aquest castellanisme ja quasi que no el sento però no fa massa anys que per a parlar d'èpoques passades, els meus padrins deien "antes".
Les fotos que publicaré ara son d'uns quants anys enrere.
"Fotos d'antes" però que tenen molt valor per als propietaris.
La primera i més antiga em va demanar que la posés el Marcel Franquet.
Ell tenia uns onze anys i crec que els hi van fer un dia que va venir un fotògraf al poble cap a l'any 1943. Estan davant de la porta de la botiga que tenien a cal Joan de l'Era, a sota de casa seva, al costat del Portal.
Eren els cinc músics més joves de la Banda de Música de La Bisbal.
D'esquerra a dreta i de baix a dalt són:
L'Hilari Masip de cal Nilo que tocava el saxòfon, el Miquel Franquet  i el Marcel Franquet de ca la Paula que tocaven el saxo alt i el clarinet respectivament (el Marcel em diu que li van comprar els seus pares de segona mà per cent cinquanta pessetes i que encara el conserva com un tresor), de peus el JoanMasip de cal Cèlio que tocava la trompeta i el Mingo Masip de cal Bessó que tocava el trombó. Els dos últims ja fa uns anys que són morts.
Quan van començar a tocar a la Banda els nois de la foto tenien entre onze i quinze anys. Els va ensenyar solfeig el Baltasar Masip de cal Fossà.
La Banda ja feia uns anys que anava i es veu que van fer una crida per veure si s'hi apuntaven nois joves. Ho van fer uns divuit però hi van acabar tocant ells cinc.
Als volts de  l'any 1951 es va desfer perquè els grans ja no volien continuar i els joves van haver d'anar a fer el Servei Militar.
Els músics més grans que van coincidir amb ells van ser el Baltasar Masip de cal Fossà que era el director i tocava el bombardí, el Donatil Masipde cal Mestre de Cases que tocava la trompeta, el Joan Vilella de cal Moreno i el Benardino que tocaven la caixa de percussió, el Claudi Masip de cal Ragatxo i el Pere Masip de cal Peret que tocaven el clarinet, el Ramon Masip de ca la Jaumeta i el Salvador Masip de ca l'Eloi que tocaven el trombó i el Ramon Masipde cal Quel que tocava el baix.
El que més greu els sap als que m'han explicat tot això és que mai es van fer una foto tots junts, els joves i els més grans.
Quina llàstima.
"Antes" no era com ara.

Aquesta altra foto està feta el dia quinze d'agost de l'any 1945. Són la família de cal Teòfilo. Potser l'única vegada que es van retratar tots junts. Està feta al davant de cal Trudes.
Hi surten d'esquerra a dreta i de baix cap a dalt:
El Pere Prats Masip, de quinze anys i els seus germans Lluís, Josep i Benedicto. Al damunt la seva cosina Elena i les dues germanes Pilar i Filomena al costat el seu padrí Andreu amb la barretina que portaven els vells d'aquella època. La parella del seu darrere són els pares dels sis, l'Eulàlia i el Teòfilo Prats.

Una foto de més cap aquí però també amb molts anys. És la de la Botiga de cal Pau. Estava situada als baixos d'on ara i ha la casa del Lluis de cal Damià'l Tita i l'Encarni.
Aquí hi surt el seu propietari en aquells moments,  el Jaume Carrasco Rofes, el pare de la Rosina .
Quina botiga més autèntica.


Un altra foto, ja en colors. És de l'any 1978. Els que hi surten són el Nilo Masip (pare de l'Hilari), el Josep Masip de cal Minguet (pare de l'actual Josep), l'Agustí Masip de cal Bessó (pare del Mingo de cal Bessó) i el Jaume Masip de cal Cèlio (pare del Joan ).
Si us hi fixeu alguns son pares dels nois de la banda de música de la primera foto.
Els van fer la foto asseguts davant d'un sortidor que van fer als inicis dels Freginals.
Li dèiem "el Monolito".

El van fer el Josep Martí, el Pep Manuel i el Josep Mª Ardévol de cal Basílio que també es van retratar el mateix dia.

I per últim dues fotos estan fetes entre els anys 2004 i 2006 aproximadament. Són fetes un dia d'estiu a l'ombra de l'estructura de l'anomenat "hotel"
D'esquerra a dreta hi surten el Jaume Sans de cal Marc, l'Hilari Masip de cal Nilo, el Remigio Perelló de cal Miquel Mateu, el Lauro Masip de cal Ciego, el Sisco Masip de cal Farré, el Josep Mª Sans de cal Gil, el Joaquim Masip de cal Marino, el Sisco Masip de cal Lluís del Farré, el Marcel Franquet de ca la Paula i el Josep Domingo de cal Teresino.
De dreta a esquerra hi veiem el Josep Mª de cal Rebull, el Jaume de cal Marc, la Rosita de la Torre de l'Espanyol, el Lauro de cal Ciego, el Marcel de la Paula, el Josep Mª de cal Gil i el Mingo de cal Tita.

Avui quanta joventut que ha sortit del calaix dels records!!!

.

3 comentaris:

  1. Com pots tenir fotos que ni jo mateix sabia que existissin i que ni tan sols sabés que hi sortís jo????
    Estic sorprès, flipant i alhora, meravellat.
    Envant.

    ResponElimina